پیتر دراکر که به پدر علم مدیریت معروف است میگوید: «بازاریابی علمی میان رشتهای است که ریشه در بسیاری از علوم ازجمله اقتصاد، روانشناسی، مردمشناسی، آمار، هنر و ... دارد.»
در این جمله آقای دراکر به هنر اشاره شده است. در واقع هنر بازاریاب این است که نیاز مصرفکننده را به درستی شناسایی کرده و با توجه به شرایط مالی و شناخت سلیقه او، آن نیاز را به مطالبه تبدیل و در نهایت، محصول را به عنوان پاسخی برای مطالبه وی ارائه کند.
بازاریابی علم جالبی است. گاهی اوقات جنبههای عملیاتی آن غالب است و از سوی دیگر عملیاتی است که همیشه جنبه علمی هم دارد! تئوری 4P در بازاریابی از 50 سال پیش تاکنون مورد قبول و استناد است. تئوری که ترکیب کالا، قیمت، توزیع و تبلیغ را مطرح میکند و بازاریابی را طیف وسیعی از تحقیق و پژوهش گرفته تا انتخاب و توسعه و مدیریت و توزیع و پخش و تبلیغات و هزینهیابی و قیمتگذاری میداند.
بازاریابی بر این اعتفاد است که مدیران بنگاههای اقتصادی باید همیشه مترصد دریافت اطلاعات از محیط رقابتی و پردازش صحیح آن باشند تا بتوانند محصولات خود را بهبود بخشند. در غیر اینصورت، فضا و فرصت را برای استفاده رقبا باز و آزاد خواهند گذاشت.
در شرایط رقابت فشرده و نزدیکی سهم بازارهای خصوصا در بازاریابی کالاهای فیزیکی و خدمات، یکی از چالشهای اصلی هر بنگاه اقتصادی، فشار روزافزون مصرفکنندگان نهایی و عوامل توزیع برای ارائه محصولات جدید و یا بازنگری و اصلاح و تکمیل و بازسازی محصولات موجود است.
همین پیچیدگیهای عملیات بازاریابی امروز، در کنار شدت رقابت و ابهامات فراوان در محیط کسبوکار با وجود تعاملات آشکار و پنهان قوانین، رفتار مصرفکننده و سایر عوامل محیطی باعث شده است که بازاریابان نتوانند مخاطبان را به درستی در معرض دریافت پیام قرار داده و با تکیه بر یک برنامه هدفمند تبلیغاتی نسبت به معرفی و فروش محصول در بازارهای هدف اقدام کنند و نتیجه لازم را کسب نمایند.
کتاب «اصول بازاریابی کالاها و خدمات به زبان ساده» حاوی نکات ارزشمند و کاربردی در زمینه دانش بازاریابی است که میتواند مورد استفاده کلیه دانشجویان دورههای اقتصاد، بازاریابی و بازرگانی، MBA و صاحبان مشاغل و سایر علاقهمندان قرار گیرد.
نظرات
اصول بازاریابی کالا و خدمات(چاپ دوم)